16 січня 2020, 15:20, Світ

ГМ-кукурудзою в США засіяно 92% посівних площ

Результати збирання врожаю в США демонструють, що попри один з найбільш патових сезонів, американським виробникам вдалось зібрати високий врожай сої та кукурудзи, пише bloomberg.com.

У своєму звіті від 10 січня Міністерство сільського господарства США підвищило оцінки врожайності для обох культур, що зовсім не відповідало очікуванням аналітиків.

Причина криється в частці ГМ-рослин на полях. Тепер, коли 92% посівних площ кукурудзи в США засіяні ГМ-насінням, посіви можуть краще протистояти екстремальним погодним умовам. Для порівняння, у 2009 році ГМ-кукурудзою в США було засіяно 85% площ, у 2000 році — лише 25%.

Окрім цього, американські фермери використовують автоматичні обприскувачі, які можуть точно визначити, які рослини потребують додаткових гербіцидів, безпілотники дозволяють провести оцінку стану полів з повітря, нові зразки сівалок сприяють скороченню термінів проведення посівної.

З одного боку, погода завжди є ключовим фактором у формуванні майбутнього врожаю, і занадто багато вологи рослинам легше пережити, ніж її відсутність. Проте, технологічний прогрес означає, що у рослин є шанс протистояти змінам погоди, і це важливо, оскільки зміна клімату призводить до більш різким їх коливань.