16 січня 2020, 18:00, Україна

Одесит налагодив бізнес з вирощування мікрозелені у вертикальній фермі

7 років тому Іван Воробйов захопився здоровим харчуванням і вирішив самостійно вирощувати в Україні популярний тоді в Європі мікрогрін, пише biz.liga.net.

Спочатку одесит вирощував зелень для себе у власній квартирі, втім бізнес не пішов. Воробйов пішов на ризик: вирішив змінити профіль і запустити вертикальну ферму промислового масштабу на базі старої радянської теплиці, реконструкція якої обійшлася в 10 тис. доларів. Пізніше ферма Воробйова оселилася у великому орендованому приміщенні на цокольному поверсі житлового будинку на площі 350 кв м. Перенесення бізнесу потребувало закупівлі додаткового обладнання — інвестиції збільшилися ще на 5 тис. доларів.

На новому майданчику посадили зелень горошку, гірчиці, капусти, соняшнику, люцерни, буряків — всього близько 20 сортів мікрогріну, а також їстівні квіти і бейбі-листя різних культур.

Тільки після того, як Іван Воробйов сам досконально розібрався в технології вирощування і став навчати персонал під себе, бізнес пішов вгору. Зараз на підприємстві працює семеро співробітників.

По периметру підвалу розставлені стелажі, на кожному — по 4-5 полиць із зеленню, які обігріваються фіто- і led-лампами. Для пророщування насіння тут використовують проточну гідропоніку. Від посіву до збирання врожаю проходить 2-3 тижні. Рослини зрізують, коли вони досягли у висоту 1-2 см на стадії 3-4 листків.

Щодня тут збирають близько 50 кг врожаю. 100 грамів зелені Воробйов продає по 1-3 долара, в залежності від культури.

Наразі «Зелений шеф» вже працює з 250 ресторанами і кафе, мережевим рітейлом і дрібними магазинами в містах-мільйонниках.

За його словами, для запуску вертикальної ферми потрібно мінімум 500 доларів. Для серйозного виробництва — щонайменше 4 тис. доларів.

Наразі підприємець запустив освітній курс по міському фермерству. Платформа допомагає популяризувати новий вид сільського господарства.