14 січня 2020, 12:00, Урожай

На півночі Миколаївщини зафіксовано найгірший стан озимих культур

Про це на сторінці у Facebook інформує Департамент АПР Миколаївської ОДА.

За даними моніторингу полів, сходи зернових культур отримано на 87% посівних площ і становлять 568 тис. га. В доброму і задовільному стані перебуває майже 453 тис. га (80%), в слабкому і зрідженому біля 116 тис. га (20%).

Поряд з цим сходи озимого ріпаку отримано на площі майже 81 тис. га, що становить 88% до посіяних площ, з них в доброму стані перебуває близько 30 тис. га (37%), в задовільному — 26 тис. га (32%), в слабкому і зрідженому — 25 тис. га (31%).

Складна ситуація склалася в північних районах нашої області, де спостерігається найнижчий показник по отриманих сходах і всі вони знаходяться в слабкому і зрідженому стані. Причиною цього стали складні агрокліматичні умови в період осінньої посівної кампанії, а саме дефіцит вологи в ґрунті.

«Наразі погодні умови для перезимівлі озимих культур задовільні, шкідливих для рослин явищ не спостерігається і вони перебувають в стані неглибокого зимового спокою. Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння у найхолодніші ночі зимового періоду знижувалася до 2-4°С морозу, що значно вище критичної температури вимерзання. Розрахункова критична температура вимерзання на кінець першої декади січня для озимої пшениці в фазі кущіння становить 14-16˚С морозу», — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Департамент агропромислового розвитку інформує: з осені минулого року в Миколаївській області озимі сільськогосподарські культури, під урожай 2020 року, посіяно на площі майже 750 тис. га, (що на 1% більше рівня минулого року).