«Я не буду робити апокаліптичних прогнозів щодо того, чи будуть якісь кардинальні зміни на глобальному паливно-енергетичному ринку. Не буду це робити за однієї простої причини: 14 вересня 2019 року відбулася більш фундаментальна подія, яка могла кардинально позначитися на роботі паливно-енергетичної галузі, а саме – удар іранських, я наголошую – іранських безпілотних ракет по нафтовій інфраструктурі Саудівської Аравії. Внаслідок чого Саудівська Аравія була змушена зменшити постачання нафти на світовий ринок», – заявив Михайло Гончар.

За його словами, ціна впала через те, що на ринку не виникло глобального дефіциту, він був ситуативний – і цим скористалися нафтові спекулянти. Вони й зараз цим користуються, що ми можемо побачити, поглянувши на біржові показники. Показники вартості нафти зростають протягом останніх кількох днів через напруження між Іраном та США, і це відбулося ще навіть до знищення генерала Касема Сулеймані, який не має жодного відношення до нафтового ринку. 

«Я підкреслюю, навіть якщо відбудеться щось подібне до тих подій, то воно буде мати досить короткостроковий характер. Навіть якщо спалахне «танкерна війна», а ми були свідками декількох таких атак на танкери минулого року в районі Перської затоки, це призведе лише до певних спекулятивних стрибків із неодмінним поверненням до звичайного стану волатильності нафтового ринку».

Експерт зауважив, що в Україні цим також намагаються скористатися. Мовляв, ціни на нафту піднімаються, отже і ціни на нафтопродукти мусять вирости. Але, якщо ми поглянемо на динаміку цін на нафту, то це буде нетривале явище. Тож в Україні природа спекуляції на нафті одна й та сама, що і в світі – використати будь-який привід, щоб на цьому «нагрітися». До того ж вся нафта яка переробляється на єдиному українському нафтопереробному заводі – це українська нафта. Іноді привозять якісь партії нафти на переробку з Азербайджану. У нас немає прямого «нафтового» зв’язку з регіоном Перської затоки. По Україні може вдарити рикошетом імпорт нафтових продуктів, які імпортуються з Білорусі та Росії.        

«Потрібно пам’ятати, що нафтопродукти (а українських аграріїв, в першу чергу, цікавить дизельне паливо) до України надходять офіційно з Білорусі та Литви, тож їхня вартість залежить від цін на нафту, а ціни на нафту завжди корегуються зі світовими цінами. Тож завжди перед посівною та збором врожаю зацікавлені сторони будуть намагатися створювати ажіотаж, але глобальному дефіциту, повторюю ще раз, просто нема звідки взятися», – заявив Михайло Гончар.

Інші новини по темі: