10 січня 2020, 12:45, Урожай

Агро-сезон 2019 на Вінничині можна назвати досить складним — думка

«Думаю, цей сезон був для всіх унікальним. Я б сказав — його кидало в крайнощі. На початку сезону, з точки зору агрономії, все було ідеально — дощів багато і досить прохолодна погода. Передумови для високого врожаю були просто шикарні. Але потім, в середині червня, прийшла дуже сильна і затяжна спека, що призвело до недобору за певними культурам. Наприклад, по ріпаку ми очікували рекордні показники, а в результаті не добрали десь по тонні на гектарі, а це досить істотно — 20% », — говорить Анатолій Січкар.

Агро-рік 2019: Підсумки
Читати

Внаслідок погодних умов менше зібрли кукурудзи — 10,3 т/га у фізичній вазі і 9,9 т/га — в заліку. По соняшнику теж показники дещо нижчі — 4,1 т/га в порівнянні з 4,5 т/га в минулому році. Урожайність сої трохи зменшилася — в минулому сезоні було 3,6 т/га, а зараз — 3,2 т/га. Єдина культура, яка тримається на рівні - пшениця з 6,8 т/га.

Читати по темі: Посухи, зливи, вітри: погодні підсумки 2019

«Тобто, в цілому, через відсутність вологи, недобір по врожайності відчутний, але що тут поробиш - природа є природа. І, до речі, ця посуха у нас й досі триває. Нормального дощу не було вже 4-5 місяців і зараз є велика проблема з тим, що ми не можемо просто зорати, бо рвуться плуги від сухого і твердого ґрунту. Уявіть собі - на півтора метра вглиб в ґрунті немає вологи!», — зазначає Анатолій Січкар.