10 січня 2020, 10:00, Посівна

В Україні прогнозується збільшення площ під кукурудзою та соєю

Про це йдеться в матеріалі «Світле майбутнє 2020: Прогнози для АПК» на Latifundist.com.

За прогнозами фахівців Інституту аграрної економіки, площі посіву кукурудзи зростуть з 5 млн га до 5,2-5,4 млн га, під соняшник буде виділено близько 6 млн га, а під сою — 1,5 млн га. Окрім цього, навесні в Україні буде посіяно 1,5 млн га ярого ячменю, 0,25 млн га гороху, 0,2 млн га вівса.

На думку директора «Інституту аграрної економіки» Миколи Пугачова, якщо Верховна Рада України скасує «соєві правки», то площа посівів під соєю може вирости до 1,6-1,7 млн га.

Нагадаємо, в листопаді в ВР був зареєстрований Законопроект № 2446, який пропонує внести до Податкового кодексу зміни, пов'язані з оподаткуванням операцій з експорту олійних культур. В грудні минулого року Президент України навіть встиг пообіцяти скасувати «соєві правки».

За словами Марії Колесник, заступника директора «ПроАгро Груп», в разі скасування соєвих поправок слід очікувати зростання посівів сої мінімум на 20%. Окрім цього, на думку експерта, слід дивитися, в якому стані озимі вийдуть після перезимівлі. Посушлива осінь була не дуже сприятливою, а тепла зима також може привести до розвитку хвороб.

«Якщо втрати після зими перевищать 3-5%, то це все буде пересіватися ярим ячменем в разі ранньої зими або кукурудзою і соєю в разі пізньої», — зауважила Марія Колесник.

Нагадаємо, за результатами посівної озимих зернових, культурами засіяно 7 млн га, що на 4% менше заплановано і на 1,2 млн га менше, ніж у 2018 році.

Читати по темі: Стан озимих культур в Україні: як увійшли в зиму пшениця та ріпак