9 січня 2020, 18:00, Технології

Садівникам розповіли про перспективи вирощування обліпихи в Україні

Про це пише Pro Consulting.

Зростання попиту на саджанці обліпихи в Україні почалося ще у 2017 році, а це означає, що закладені тоді сади через рік-два почнуть давати врожаї.

За розрахунками Pro Capital Investment, бізнес-план з вирощування обліпихи передбачає закладку саду на площі 10 га та продаж зібраного врожаю у свіжому і замороженому вигляді на внутрішній ринок.

«При прийнятті рішення про інвестування у вирощування обліпихи необхідно пам'ятати, що перший урожай ці дерева дають на 3-4 рік життя. Для наближення моменту початку продажів, бізнес-планом передбачено закупівлю 2-х річних саджанців — тоді ягоди можна буде збирати вже на другий рік», — йдеться в повідомленні.

За розрахунками аналітиків, первинні вкладення в створення підприємства становитимуть близько 0,5 млн доларів, однак цю суму можна скоротити вдвічі, якщо на першому етапі не закуповувати обладнання для заморозки і зберігання ягід.

«Якщо врахувати, що обліпиха живе до 30 років, а максимальні врожаї дає на протязі 10-15 років, то вкладення в її вирощування є досить вигідними довгостроковими інвестиціями», — повідомляють аналітики.

Слід зазначити, що зростання світового ринку обліпихи і продуктів її переробки спостерігається вже протягом кількох років. З 2012 по 2017 рік глобальний грошовий обсяг цього ринку збільшився на 66%, до 18 млрд доларів. Причиною зростання є широкі можливості для використання обліпихових ягід. Їх можна вживати в сирому вигляді, робити з них варення та джеми, масло обліпихи є інгредієнтом багатьох косметичних і фармакологічних засобів, навіть з листя обліпихи виходить ароматний і корисний чай.