8 січня 2020, 08:23, Технології

Під час стресу рослини «кричать», випромінюючи ультразвукові сигнали, — дослідження

Вчені записали звуки, які випускали рослини томату і тютюну, за допомогою спеціального обладнання в акустичній камері і в теплиці. За словами дослідників, за допомогою моделі машинного навчання була досягнута висока точність в розпізнаванні рослин, що страждали від посухи, зрізаних та контрольних, ґрунтуючись при цьому тільки на звуках.

Науковці виявили, що всохлі та зрізані рослини випромінюють значно більше звуків, ніж рослини в контрольних групах.

На думку дослідників, в майбутньому результати досліджень можна буде поширити на інші види рослин з різних родин. Також в майбутніх дослідженнях можна було б вивчити звуки, які рослина випромінює при різних станах, зокрема при хворобі, холоді, механічних пошкодженнях або екстремальному ультрафіолетовому випромінюванні, а також в період вегетації культур в фазі цвітіння і плодоношення.

За словами вчених, вивчення фітоакустики може значно вплинути на моніторинг рослин в сільському господарстві. Наприклад, реєстрація звуків рослин може допомогти економити води при поливі культур. Адже більш точна іригація може заощадити до 50% витрат на воду та збільшити врожайність культур.

Нові дані також можуть допомогти з контролем чисельності шкідників. На думку дослідників, багато фітофагів не «наважуються» відкладати яйця на рослину, яка видавала звуки стресу.