5 квітня 2017, 15:25, Насіння

В Білорусі роблять ставку на власну селекцію

Про досягнення білоруських селекціонерів повідомив на прес-конференції заступник генерального директора НПЦ НАН Білорусі з землеробства Дмитро Лужинський, повідомляє belta.by.

Науковцями розроблена ціла лінійка високопродуктивних сучасних сортів зернових, зернобобових культур, кормових трав, які дозволяють максимально використовувати потенціал грунтів і клімату Білорусі та отримувати максимально можливий урожай з одиниці площі.

«Наші сорти успішно конкурують з іноземними за такою ознакою, як стійкість до несприятливих факторів при зимівлі. Наприклад, в цьому році 99% озимого ріпаку в Білорусі успішно перезимувало. Він на 99% представлений саме білоруськими сортами і гібридами. Вперше за три роки у нас є можливість повністю забезпечити себе ріпаком для промисловості і кормовиробництва», — розповів Дмитро Лужинський.

Генеральний директор НВЦ НАН Білорусі з картоплярства і плодоовочівництва Сергій Турко також розповів про внесок вчених в сільське господарство: за 2011-2016 роки ними створено 13 нових сортів картоплі, 29 сортів плодових і ягідних культур, 23 сорти та гібриди овочевих культур.