6 січня 2020, 16:53, Техніка

Унікальну для українського ринку сівалку придбало господарство з Вінниччини

Сівалка обладнана пневматичною висівною системою без функції внесення добрив. Це було зроблено навмисно, оскільки в господарстві планують по можливості відмовлятись від використання сухих мінеральних добрив і переходити на внесення рідких.

Крім цього, сівалка оснащена унікальною системою контролю висіву SeedEye, яка може працювати в трьох режимах: контролювати норми висіву за вагою (кг/га), рахувати кількість насіння й висівати посівмат у штуках насінин на метр квадратний або лише реагувати на забивання. Спеціальні датчики, розміщені в насіннєпроводах, проводять підрахунок кількості насіння для висіву. Насіння насіннєпроводом проходить через шість оптичних датчиків, обладнаних сенсорами (інфрачервоним світлом). Коли насіння рухається крізь промінь світла, він переривається, а датчики, у свою чергу, фіксують такі перерви потоці світла. Загальна кількість пропусків (переривань) променя реєструється та обчислюється, що дає змогу з високою точністю підрахувати кількість висіяного насіння. Такий сенсор вимірює кількість насіння ріпаку з точністю до 99%. Точність підрахунку насіння під час сівби пшениці чи інших зернових становить 98-99% з можливістю підрахунку – близько 250 зернин за 1 секунду.

«Сівалка подобається тим, що витримує задану норму за роботи на будь-якій швидкості. Ми рухалися полем зі швидкістю і 3, і 15 км/год., і завжди норма відповідала встановленому рівню. І це не лише дані з комп’ютера — під час перших виходів у поле нам хотілось на власні очі побачити, скільки насінин потрапляє у рядок. Для цього неодноразово розкопували рядки, рахували кількість висіяних насінин на різних ділянках. Скажу з власного досвіду, що сівалки інших виробників дещо програють у цьому», — розповів Віталій Білоус, головний агроном ФГ «Дзялів»

Додатковий позитивний технологічний нюанс — ширина міжряддя, яка в сівалки Rapid 400 S становить 12,5 см. А це — рівномірне розподілення насіння площею за умови однакової кількості висіяного насіння на квадратний метр порівняно з висівом сівалками, де міжряддя становить 15 см, 17 см, 19 см і більше. А відтак — досягається рівномірне забезпечення світлом, вологою, поживними речовинами без конкуренції між культурними рослинами. Висів культур із міжряддям 12,5 см сприяє швидкому міжрядному змиканню рослин, що, у свою чергу, знижує випаровування продуктивної вологи з поверхні ґрунту та пригнічує ріст і проростання бур’янів.

«Така сівалка для тракториста — це стрибок у майбутнє! В обслуговуванні агрегат простий, підшипники сошників і ґрунтообробного обладнання не потребують періодичного змащення, все інше можна «обійти» за 5 хвилин. За 10 годин мені вдалось засіяти більше  45 га, але наші поля не надто рівні, є багато обсівів і розворотів. До того ж ми нікуди не поспішали, оскільки техніка нова й не хотілось щось зробити не так. Думаю, що на великих масивах продуктивність може бути більша. Сівбу виконував на швидкості 13-14 км/год. Датчики контролювали висів, і мені не потрібно постійно перевіряти, чи не забилась якась трубка або чи не виникла якась інша проблема», - поділився досвідом Тарас Кучер, механізатор ФГ «Дзялів»

Для переїздів дорогами загального користування сівалка може складатись у транспортне положення з шириною в 3 м. Для фермерського господарства «Дзялів» цей фактор є вкрай важливим, оскільки поля розкидані чи не в межах цілого району. Максимальна відстань під час переїздів сягає 35 км, тому дуже важливо, щоб сівалка могла проїхати вузькими дорогами без створення перешкод іншим учасникам дорожнього руху.