5 січня 2020, 10:59, Світ

Китай затвердив дві нові ГМ-культури для імпорту з США та оновив ще 10

Раніше в цьому місяці Пекін і Вашингтон оголосили про укладення торговельної угоди по Фазі 1, відповідно до якого Китай погодився імпортувати більше сільськогосподарських товарів зі Сполучених Штатів.

Сполучені Штати зажадали, щоб Китай змінив процес подачі заявок на імпорт ГМ-культур, заявивши, що вони хочуть, щоб він був більш прозорим, своєчасним і заснованим на наукових методах.

Одними з двох схвалених ГМ-культур були соя Corteva Agriscience DAS-81419-2 і папайя 55-1, спільно розроблені Міністерством сільського господарства США і Гавайських університетом.

Кортева заявила, що задоволена тим, що китайська влада дозволила імпортувати сою з ознакою Conkesta, що контролює комах. У Conkesta буде додана ще одна особливість GM сої під назвою Enlist E3, яка протистоятиме бур'янам.

 

Сполучені Штати є найбільшим в світі виробником ГМ культур, в той час як Китай є найбільшим імпортером ГМ-соєвих бобів і каноли.

Американські фермери і світові насіннєві компанії давно скаржилися на повільний і непередбачуваний процес Пекіна для схвалення ГМ-культур для імпорту.

«Це ще більше розширює канали для імпорту сільськогосподарської продукції США і допомагає прокласти шлях для покупки більшої кількості соєвих бобів в США», - сказав Лі Цян, головний аналітик Shanghai JC Intelligence Co. Ltd.

«Затвердження сорту папайї може сприяти збільшенню імпорту фруктів з США », - додав Лі.

Китай також продовжив дозвіл на імпорт 10 інших ГМ-продуктів, включаючи розроблену BASF кукурудзу T25, сою A5547-127, рапс T45, рапс Oxy-235 і рапс Ms8Rf3.

Сої Monsanto Far East Ltd, що належать Bayer, також були повторно схвалені соя MON89788, бавовна 15985 і буряк H7-1, а також соя Pioneer, дочірня компанія DuPont 305423 і соя 305423 × GTS40-3-2.

Усі твердження вступили в силу з 2 грудня 2019 року і триватимуть три роки, говориться в повідомленні на сайті міністерства сільського господарства.