2 січня 2020, 11:50, Україна

У перші роки ринок землі має бути доступним виключно для українців — думка

«Я вважаю, що ринок землі потрібен, але його не можна створити за один день. Він вимагає серйозної підготовки. Потрібно продумати і пояснити всім від А до Я найдрібніші подробиці. Аграрії повинні розуміти, які важелі вони можуть використовувати при купівлі / продажу землі. Треба дати їм якийсь дедлайн для підготовки, а не ставити перед фактом, що завтра буде ринок землі. В цьому напрямку потрібна плановість і пошаговость, щоб учасники ринку розуміли, що їм потрібно зробити до відкриття ринку і що вони зможуть після », — вважає бізнесмен.

На думку Шуфані, перший рік після запуску ринку землі повинен бути пілотним. Тільки після цього потрібно вносити правки і доповнення, грунтуючись на помилках і недоліках.

«Я вважаю, що для іноземців ринок землі відкривати можна, але з канікулами. Тобто так, щоб в перші кілька років ринок був тільки для наших співгромадян, а потім вже для всіх. Земля — ​​це найсерйозніший капітал України. Важливо не робити різких рухів в питаннях її продажу », — додав він.

Шуфані попереджає, що при інвестуванні в землю можна втратити інвестиції в переробку, зберігання, зрошення, логістику. Підприємства почнуть вкладати гроші в землю, переставши інвестувати в інші галузі.

«Сама ідея ринку землі правильна, але нинішня її інтерпретація, на мою думку, абсолютно не готова до реалізації в короткі терміни», — підсумував підприємець.