5 квітня 2017, 12:44, Технології

Підзимовий посів ярої пшениці збільшує врожайність на 16-40 ц/га

Про досвід підзимового посіву ярої пшениці та результати цього прийому розповів Конрад Павлак, власник і головний агроном ТОВ «Агро-Еко ХХІ плюс», що на Хмельниччині.

В його господарстві вже кілька років практикується підзимовий посів, коли яра пшениця висівається пізно восени й зимує максимум у стадії проростків або взагалі без проростання. Цей метод дозволяє рослинам використати зимові та ранньовесняні запаси вологи, які втрачаються до початку весняної посівної.

Причина, котра змушує вдаватись до такого нестандартного прийому, як підзимовий посів, ― гострий дефіцит вологи, пояснює агроном господарства Анатолій Погребняк.

«У нас тут дуже особливий район ― ми наче на півострові між розливами річок Дністра та Ушиці. Ще до 2005 року середня кількість опадів у нашій місцевості становила 350-400 мм на рік, а тепер десь половина із того, що було колись. Це зона недостатнього зволоження», ― говорить агроном.

За даними Конрада Павлака, висіяна під зиму яра пшениця дає урожай на 16―40 ц/га вищий, порівняно зі звичайними весняними посівами. Загалом же урожайність обраного агрономом сорту ярої пшениці  КВС ШІРОККО може становити до 80 ц/га, тобто цілком конкурує з озимими формами.

Детальніше про технологію підзимового посіву можна прочитати в матеріалі: Стан посівів ярої пшениці в «Агро-Еко ХХІ плюс» на Хмельниччині.