30 грудня 2019, 16:00, Урожай

На результати року вплинула не урожайність, а ціна — думка

Про це SuperAgronom.com розповів головний агроном ФГ «Земля» Дмитро Синиця.

«Результатами 2019 року задоволений, хоча хотілось би більше. Соя — 3,3 т/га, буряк — 65 т/га, ріпак — 2,8 т/га. Маємо, що маємо. Не все залежить від засобів захисту, обробітку ґрунту, треба ще зважати на погодні умови. Воно все в комплексі повпливало. Десь ЗЗР не встигали, десь коли треба було виїхати кропити, то вода стояла в колії. Хвороби були на буряках і пшениці. На буряках був церкоспороз, а на пшениці — фузаріоз. А в цілому все було добре», — ділиться фахівець.

Минулого року, каже головний агроном, урожайність за деякими культурами була навіть нижчою цьогорічної, але пристойна ціна на продукцію дозволила «вийти в плюс». Цього ж року коливання курсів валют та цін на фінансові виробничі результати вплинули негативно.

«З врожайністю можна миритись, а от інше питання — ціна. Її просто немає. Навіть якщо порівнювати з минулим роком, що врожайність менша була, але ціна була і можна було вийти в плюс в будь-якому випадку. Ми всі матеріали закупляли і сіяли по курсу 27, а зараз 23. Який би врожай не був, все залежить від ціни. Навесні вже будемо дивитись, чи змінюватимемо насіннєвий портфель, будемо думати, чи замінятимемо гібриди, чи шукатимемо нові», — зазначає Дмитро Синиця.