27 грудня 2019, 14:25, ЗЗР

Небезпечний бур'ян загрожує продовольчій безпеці Великобританії

Через зростання популяції однорічного бур’яну кинтника мишачехвостикового (Alopecurus myosuroides) британські фермери можуть відмовитись від вирощування озимої пшениці — основної зернової культури Великобританії, пише farminguk.com.

Для боротьби з бур’яном місцеві аграрії традиційно використовували гербіциди, проте тепер у багатьох сільськогосподарських районах Англії китник уже розвинув стійкість до пестицидів.

Заходи боротьби з китником щороку обходиться місцевим фермерам в 400 млн фунтів стерлінгів, недобір врожаю пшениці при цьому становить 800 тис. тонн, що за подальшого збільшення шкодочинності бур’яну загрожує продовольчій безпеці Британії.

Щоб кількісно оцінити економічні витрати на стійкі бур'яни і їх вплив на врожайність при різних сценаріях ведення сільського господарства групою британських вчених з декількох університетів була розроблена нова модель прогнозування.

«Це дослідження є першою оцінку економічних витрат і втрат врожаю через стійкість бур’яну до гербіцидів в національному масштабі, і ця цифра суттєво вища, ніж передбачалося. Нам необхідно скоротити використання пестицидів по всій країні, щоб стимулювати скорочення агрохімії і прийняття альтернативних стратегій управління. Потрібно виділити кошти з держбюджету на незалежні фермерські консультаційні послуги і додаткові дослідження», — зазначає доктор Алекса Варах, провідний автор розробки моделі прогнозування та науковий співробітник Інституту зоології ZSL.

До цього, в рекомендаціях аграріям зазначалось використовувати суміш гербіцидів, розроблених для запобігання розвитку резистентності, однак, нещодавнє дослідження показало, що цей метод лише змінює тип стійкості на більш універсальний.

На даний час гліфосат є одним з небагатьох гербіцидів, до яких китник ще не розвинув стійкості. Разом з тим, недавні дослідження демонструють, що лисохвіст розвиває опір саме в цій області. На думку фахівців, наразі залишається сподіватися на сівозміну, хоча і ця практика не може бути єдиним рішенням для захисту.

Вчені закликають уряд регулювати питання з небезпечними бур'янами на вищому рівні шляхом національного підходу, який охоплює економічні, сільськогосподарські, екологічні та медичні аспекти. Пропонується розробити національний план дій і перевірити ефективність різних методик боротьби з бур’яном.