5 квітня 2017, 10:17, Технології

Виноград — перспективна культура не лише Півдня України

Про перспективи й секрети виноградарства в Україні, зокрема на Вінниччині, розповів виноградар Петро Гондусенко, пише hyser.com.ua.

Вінницький виноградар стверджує, що виноград — дуже прибуткова культура, хоча і окупається тільки через чотири роки після закладки виноградника. За підрахунками Петра Гондусенка, закладка одного гектара виноградника обійдеться приблизно у 300 000 грн, але вже на четвертий рік винні сорти здатні принести прибуток щонайменше у 1,6 млн грн. До того ж, прибутки може приносити не лише урожай ягід, а й зрізана лоза, яку використовують для вирощування саджанців на продаж.

Територія України є надзвичайно сприятливою для вирощування винограду, адже у нас придатний для цього грунт, сприятливий клімат і вже є перевірені районовані суперврожайний сорти.

«В Україні є прекрасні, роками перевірені селекції і сорти. У нас немає необхідності в винограді з Туреччини, Єгипту, Молдови. Адже ми можемо самі, при правильному підході, забезпечувати себе даним продуктом», — запевняє Петро Гондусенко.

Відзначимо, що в цьому році Мінагрополітики України на законодавчому рівні визначило професію виноградаря серед пріоритетних для України. Це передбачає виділення дотацій на галузь і комплексне сприяння її розвитку і популяризації. Всього на пріоритетні професії було виділено понад 169 мільйонів гривень. Дані кошти будуть включені в освітню субвенцію і передані місцевим бюджетам.

На даний момент в Україні 100 га виноградників нових посадок. З 2007 року їх кількість стрімко зменшилася — в 50 разів.

Лідером в Україні за площею виноградних плантацій є Одещина — більше 22 тис. га. Друге місце займає окупований Крим — 17 тис. га. Потім йде Миколаївська область — 6,8 тис. га, Херсонська область — 4 тис. га і Закарпатська область — 4 тис.га.