22 листопада 2016, 13:35, Насіння

Ситуація з насінництвом цукрового буряка в Україні є катастрофічною

Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий під час інтерв’ю «5 каналу».

Тобто з 90-х років ринок українського насіння цукрових буряків звузився більш ніж у 20 разів. Таку ситуацію міністр назвав катастрофічною і заявив про намір планомірно та стабільно підвищувати можливості вітчизняного виробництва.

За словами самих буряководів, з якими вдалось поспілкуватись, українські гібриди буряка останніх поколінь, а саме, «Український ЧС 72», «Уманський ЧС 90», «Уманський ЧС 97», «Олександрія», «ВЕСТО» та інші, мають потенціал урожайності до 60-70 т/га і більше при цукристості 17-18%. До того ж, вони краще пристосовані до наших ґрунтово-кліматичних умов і можуть зберігатись тривалий час. Іноземні сорти, селекції Німеччини, Франції, Швеції, Бельгії та інших країн Європи, мають високі технологічні показники, проте не завжди можуть реалізувати свій потенціал в наших реаліях та є менш стійкими до основних хвороб культури – церкоспорозу і ризоманії.

Головною ж причиною вибору на користь іноземного насіння агрономи називають доступність імпортних гібридів на ринку. Вітчизняні виробники просто не здатні задовольнити місцевий попит та скорочують виробництво з кожним роком, до того ж, довіру до місцевих гібридів підірвано великою кількістю підробок на ринку.