4 квітня 2017, 15:32, Технології

Соняшник менше впливає на родючість ґрунтів, ніж кукурудза чи пшениця

Спростувати міф про шкоду родючості чорноземів від перенасичення сівозмін соняшником взявся Юрій Ткаліч, завідувач кафедри загального землеробства та ґрунтознавства Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету, пише Zerno-ua.com.

За даними, які наводить доктор Юрій Ткаліч, видно, що серед п’яти поширених в Україні культур найбільше біологічне винесення азоту спричиняє кукурудза (106,06 кг/га). Друге місце посідає ріпак (92,29 кг/га), третє — озима пшениця (82,54 кг/га), четверте — соняшник (73,12 кг/га), п’яте — ярий ячмінь (52,4 кг/га).

За виносом фосфору соняшник опинився на третьому місці. Такаж позиція у нього в списку культур за виносом калію. Вплив соняшника на водний режим ґрунтів також дуже перебільшений, вважає науковець.

«Водний режим після таких культур, як кукурудза, соняшник та ріпак поновлюється в Степу впродовж 2-3 років. І аж ніяк не 7-10 років, як про це продовжують говорити відірвані від реалій кабінетні фахівці, вживаючи чи не апокаліптичні вислови на кшталт: «Земля вмирає, соняшник — убивця, суцільна деградація...». З усіх перерахованих вище популярних в Україні культур соняшник найменше (72,25 кг/га) виносить поживних елементів з ґрунту та не є лідером у водоспоживанні протягом вегетації. І тому він ніяк не може бути культурою, яка призводить до погіршення і занепаду родючості ґрунтів. До цього призводить тільки безгосподарність», — вважає Юрій Ткаліч.