18 грудня 2019, 15:05, Посівна

Погодні умови сприяють перезимівлі озимих культур на Буковині

За даними Департамент АПР Чернівецької ОДА, під урожай 2020 року озимими культурами на Буковині засіяно 58 тис. га, що на 4 тис. га менше прогнозованого показника, з яких 14,5 тис. га озимого ріпаку та 43,5 тис. га озимих зернових культур.

У порівнянні з минулим роком площі посіву озимих зернових в області скоротились на 11,9 тис. га, проте, озимого ріпаку посіяно більше майже на 2,3 тис. га.

«Причиною недосіву озимих зернових культур в області в основному стали погодні умови, які склались восени 2019 року, а саме через посушливу погоду та сухість ґрунту аграрії практично не могли повністю проводити підготовку ґрунту та посівні роботи. Крім того, проведення посіву озимих зернових культур стримувалось через тривале дозрівання культур-попередників та відповідно недостатньої кількості вільних площ», — повідомляють в обласному Департаменті АПР.

Згідно з моніторингом за станом посівів озимих сільгоспкультур, сходи отримані практично на всіх посівних площах (43,5 тис. га — озимих зернових культур та 14,5 тис. га — озимого ріпаку).

Наразі посіви озимих зернових культур на площі 40,3 тис. га (92,6%) перебувають в доброму і задовільному стані та на площі 3,2 тис. га (7,4%) — дещо слабкі та зріджені. Близько 13,1 тис. га (90,3%) посівів озимого ріпаку зараз в доброму і задовільному стані та майже 1,4 тис. га (9,7%) — слабкі та зріджені.

«Перезимівля озимих культур наразі проходить у задовільних умовах, шкідливих явищ для перезимівлі озимих культур не спостерігається», — йдеться в повідомленні.