18 грудня 2019, 10:05, Україна

Фітосанітари Київщини попереджають про ризики поширення небезпечної хвороби кукурудзи

За даним спеціалістів ГУ Держпродспоживслужби в Київській області, у травні нинішнього року державними фітосанітарними інспекторами було попереджено ввезення 41,5 тонн кукурудзи, в якій було виявлено диплодіоз.

Зазначається, що дане захворювання поширене на Африканському континенті, у США, Австралії, а також в Китаї, звідки до нас ввозиться велика кількість сільськогосподарської продукції. У Європі захворювання фіксувалося у Німеччині, Італії, Румунії, Грузії, Франції. Основним джерелом поширення збудника диплодіозу є заражене насіння.

У разі виявлення вогнищ запроваджують особливий карантинний режим. На полях із сильним ступенем ураження всі рослини скошують і спалюють, ґрунт і техніку дезінфікують. За слабкого ураження рослини скошують і використовують у господарстві на силос і фураж.

Втрати від хвороби спостерігаються під час вегетації на будь-який стадії розвитку рослин, а особливо під час збирання врожаю та зберігання зерна. В разі висівання зараженого насіння вони становлять майже 50%. Різке зниження продуктивності (до 80%) було за ураження після початку цвітіння волоті кукурудзи. За пізнього ураження диплодіозом зниження маси качанів сягає 16%.

«Основними обмежувальними заходами поширення цієї хвороби є карантинні. Брак в Україні сортів кукурудзи, стійких до диплодіозу, порушення строків ротації, висока вартість фунгіцидів та інші чинники ускладнюють боротьбу з хворобою. Слід також відзначити високу адаптивність збудників диплодіозу до різних факторів навколишнього середовища, що теж утруднює боротьбу з його поширенням», — стверджують фахівці.