17 грудня 2019, 14:00, Урожай

Для ранніх зернових сезон видався одним з найскладніших — експерт

Про це в інтерв’ю SuperAgronom.com розповів Олег Кузченко, керівник Західного регіону компанії «Бізон-Тех».

«Найскладнішим рік виявився для ранніх зернових. На початку сезону прогнози для озимих були дуже непогані. Снігового покриву було достатньо, посіви добре перезимували й весна почалась позитивно, аграрії були дуже задоволені, на піднесеному настрої заходили в весняну посівну й обробіток озимих культур. Всі сподівалися на краще, уже рахували прибутки... Але не так сталося, як гадалося. І все через те, що саме в період наливу зерна була відсутня волога», — ділиться підсумками сезону Олег Кузченко.

З його слів, у багатьох господарствах постраждала урожайність культур, і багато в кого — якість.

«Навіть не зважаючи на те, що господарства намагались проводити «рятувальні» заходи — вносили амінокислоти, стимулятори, мікродобрива, фунгіцидні обробки проводили вчасно тощо. Посуха нівелювала всі намагання. Можна сказати, це основний був проблемний момент у нинішньому сезоні», — відзначає фахівець.

За його прогнозами, надалі площі пшениці будуть знижуватись. Так, за результатами посівної озимими зерновими наразі засіяно на 10-20% менше, ніж під сезон-2019.

«З одного боку, погодні умови під час сівби були несприятливі. А з другого — пшениця у нас на сьогодні найменш рентабельна культура з основних. І багато хто сіє її переважно «на паї». Натомість збільшуються площі посівів кукурудзи», — зауважив керівник Західного регіону компанії «Бізон-Тех».

Нагадаємо, за даними динамічної інфографіки врожайності ранніх культур, у поточному сезоні середній показник врожайності озимої пшениці в України становив 4,4 т/га.