16 грудня 2019, 13:15, Україна

Озвучено 5 ключових позицій фінальної версії земельної реформи в Україні

Про це з посиланням на сторінку депутата у Facebook повідомляє AgroPolit.com.

Нардеп називає наступні результати земельної реформи:

  • Іноземців не допустять до майбутнього ринку в жодному форматі. Під це обмеження потрапляють усі найбільші агрохолдинги. Вони також не зможуть купити землю, бо, попри бенефіціарів-українців, мають іноземних акціонерів. Ця заборона буде діяти до референдуму.
  • Концентрацію землі з 200 тис. га в одних руках суттєво зменшать. Варіанти від 5 до 50 тис. га. Остання цифра поки що має найбільше шансів на підтримку. Але остаточного рішення ще не прийнято.
  • Перепродаж землі в перші роки після відкриття ринку землі обмежать додатковими податками. Це має унеможливити спекулятивні операції.
  • Підтримку аграріїв направлять в основному на здешевлення кредитної ставки до 5%. Враховуючи прогнозовані зниження облікової ставки до 10%, це означатиме, що 4 млрд грн на IV квартал 2020 року вистачить з головою. Буде навіть інша проблема. Фермери не зможуть вибрати повний об’єм цієї підтримки.
  • Враховуючи нічний напад на депутата зі «Слуги народу» на Сумщині, реформа має голосуватися цього тижня. В іншому разі до січня такі випадки стануть нормою. І депутатів просто фізично залякають. Це унеможливлює прийняття не тільки земельної, а й будь-якої реформи, яка змінює наявний стан речей.