16 грудня 2019, 14:15, Добрива

Вчені довели низьку ефективність внесення азотних добрив восени

«Фермери застосовують аміак восени, думаючи, що вони забезпечили свою кукурудзу азотом на наступний рік. Але, виходячи з наших результатів, велика частка азоту з добрива не буде поглинена культурою», — зауважила Келсі Гриша, аспірант кафедри природних ресурсів і наук про навколишнє середовище Університету Іллінойсу.

Вчені також досліджували ефективність нітрапірина, інгібітора нітрифікації, який зазвичай застосовується восени з безводним аміаком. Цей препарат призначений для уповільнення перетворення амонію в нітрати, які навесні можуть вимиватися або губитися у вигляді газу.

«Нітрапірин довгий час використовувався в поєднанні з аміаком з метою підвищення ефективності поглинання. Ми виявили, що це не так. Насправді, в нашому дослідженні єдиним значним ефектом препарату було зниження врожаю в монокультурі кукурудзи», — говорить Річард Малвані, професор кафедри природних ресурсів і наук про навколишнє середовище Університету Іллінойсу.

На думку вчених, аграрії повинні двічі подумати, перш ніж вносити азотні добрива восени. Низьке поглинання добрив рослинами означає меншу віддачу від інвестицій в добрива і більш високий ризик забруднення навколишнього середовища.

«Фермерів протягом десятиліть вчили, що вони повинні слідувати рекомендаціям, заснованим на врожайності, таким чином, щоб ґрунти, які дають найвищі врожаї, потребували найбільшій кількості добрив. Але наразі ґрунти з найвищою врожайністю потребують меншої кількості добрива. Наші дослідження це підтверджують», — наголосив Річард Малвані.