13 грудня 2019, 12:10, Посівна

На Донеччині оприлюднили результати обстеження озимих

За даними Департаменту АПР Донецької ОДА, перша декада грудня характеризувалася мінливою погодою з різкими перепадами температури повітря. Середня температура повітря на початку декади становила від 0 до 4°С тепла, у другій половині декади вона підвищилася до 1,9-5,0°C тепла.

«Відомо, що посіви, що входять у зиму без розвиненого вузла кущіння і, як наслідок, вторинної кореневої системи, не встигають нагромадити потрібної кількості поживних речовин, що негативно позначається на рівні їх морозостійкості», — говорять фахівці.

Значні коливання середньодобової температури повітря в області (від 0-5° тепла) та опади, що спостерігались упродовж жовтня-листопада, створювали малосприятливі умови для загартування рослин перед входом в зиму.    

«Підвищений температурний режим в денні часи прогріває ґрунт, а в нічний період він слабко віддає тепло, що сприяє росту, розвитку рослин та появленню сходів в допустимо — пізні строки сівби. Інтенсивність цих процесів залежить від попередника, його фону мінерального живлення, особливо від внесення під посів фосфорно-калійних добрив», — відзначили в обласному Департаменті АПР.