13 грудня 2019, 08:00, Насіння

Соняшник Pioneer дав 0,8 т/га, а Syngenta 3 т/га за однакових умов і технологій — досвід фермера

Про це пише Kurkul.com у матеріалі «Загроза банкрутства — все про інцидент Вадима Дикусара з Суффле навколо соняшника Pioneer».

За словами фермера, такий критично низький врожай гібридів Pioneer П64ЛЕ119 та П64ЛЕ121 отримали через значне ураження посівів іржею.

Через іржу на соняшнику Pioneer фермер втратив 80% врожаю
Читати по темі:

Інформації про нові гібриди Pioneer ще не було в каталозі дистриб’ютора, тому фермер самотужки шукав його опис та характеристики в інтернеті. Та все ж аграрій вирішив довіритись селекції відомого виробника, хоча вартість насіння і була досить високою — близько 5500 грн за мішок.

Згодом, за словами фермера, інформація щодо стійкості гібридів до іржі була видалена з офіційного сайту виробника та з багатьох сайтів, які посилаються на нього. Хоча в окремих продавців вона і досі вказана на рівні 7 балів.

Те, що на соняшнику було виявлено значне ураження іржею та виникла необхідність термінової обробки від хвороб, підтвердили і в компанії «Суффле Агро», представник якої виїжджав на посіви для складання рекомендацій.

«24 червня 2019 року  під час оглядів полів з керівником господарства спостерігали поширення хвороб на рослинах, ще до початку цвітіння. Основним захворюванням, що спостерігали на той період, була іржа соняшнику. Тож, коли керівник господарства, звернувся до нас за допомогою підібрати методи боротьби, ми порекомендували провести фунгіцидну обробку. Ми надали свій варіант захисту. Це була суміш фунгіцидів з діючими речовинами флутриафол та карбендазим. Керівник господарства погодився і навіть придбав препарати. А згодом вияснилося, що цієї обробки він не зробив, у зв’язку з господарськими проблемами. І згодом запросив агронома САУ у господарство. Після приїзду на поле рослини були сильно пошкодженні іржею і втратили тургор, тобто почали в’янути. Все листя рослин, і навіть самі молоді були покриті пустулами цієї хвороби. І хоча уже було запізно, все-таки запропонували керівнику провести обробку фунгіцидами в надії, що можливо ще  зупинити розповсюдження хвороби, до того ж препарати у господарстві були. Що згодом і було зроблено, хоча це вже не врятувало ситуацію і гриб свою основну шкоду рослинам завдав», — говорять у «Суффле Агро».

Вадим Дикусар зазначає, що втрата урожайності та загибель рослин відбувались дуже стрімко і ні він, ні представники дистриб’ютора не очікували настільки серйозного ушкодження. А от реакція представника Corteva була щонайменше дивною.

«Я знайшов телефон місцевого представника Corteva, подзвонив. Я йому розповів про гібриди Pioneer в плані того, що врожаю я тут не отримаю, хоча гроші я за них заплатив, як за космічні якісь технології. Але, кажу сингентівський гібрид стоїть нормально, стійкий, бореться з тією хворобою, формує кошик, формує насіння, наливається — ніяких проблем немає. Відповідь мене просто вбила: «Так що ти хочеш, це ж Syngenta», — розповідає фермер.

Ураження іржею було присутнім на всіх посівах соняшнику, незалежно від виробника, проте воно не стало причиною суттєвого зниження врожайності на гібридах Естрада і Батавія. Наявність іржі на листі цих гібридів не було більшим, ніж в інші роки, і соняшник успішно протистояв хворобі. За словами Вадима Дикусара, гібрид Естрада, до прикладу, збирали з вологістю 8% та сміттєвою домішкою 3%, а не 25%, як на гібридах Pioneer.

«У підсумку по П64ЛЕ121 ми отримали 0,83 т/га за мінусом 25%, тобто виходить отримали ми 0,62 т/га врожайність. Таким чином ми отримали виручку з гектара 5146 грн. А собівартість біля 12 000 грн/га. Якщо брати у порівняльному аналізі, то по соняшнику Syngenta ми отримали 3 т/га, з яких при ціні 8300 грн/т ми отримаємо 24 900 грн/га, замір є у нас контрольний, тобто підтвердження нашого результату за участю представника «Суффле Агро». Хоча я запрошував і представників Pioneer, але вони проігнорували цей захід», — ділиться розрахунками фермер.