10 грудня 2019, 12:00, Посівна

Названо регіони з незадовільним станом озимих культур

За даними агрометеорологічного огляду Укргідрометеоцентру, тепла погода впродовж двох декад листопада сприяла активній осінній вегетації озимих культур.

З різким зниженням температури повітря на початку третьої декади зимуючі культури припинили активну вегетацію у фазах кущіння, 3-го листка та сходів. На більшості площ стан рослин оцінюється як переважно добрий та задовільний.

«Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур та багаторічних трав у західних областях знижувалася до 0°С - плюс 1°С, на решті території країни — мінус 1-10°С, що було вище критичних температур вимерзання», — йдеться в повідомленні.

За даними осіннього обстеження, густота посівів сформувалася в межах 270-740 рослин на 1 м², загальна кількість стебел на 1 м² становила від 550 до 1400, кущистість  сформувалася у межах 1,4-3,3 стебел на одній рослині. Висота рослин на фазу кущіння становила  від 12 до 31 см.

Через засуху на багатьох площах Черкаської та в окремих районах Одеської області відмічалося зрідженість посівів озимої пшениці та засихання рослин.

«Упродовж листопада відбувалося поповнення запасів вологи у ґрунті за рахунок опадів та завдяки тому, що не було промерзання ґрунту. Однак, у зв’язку із тим, що опадів у листопаді на більшості території випало менше норми, це поповнення було в основному недостатнім, в багатьох районах південних та центральних областей утримувалася посуха», — зауважили спеціалісти.