9 грудня 2019, 16:20, Посівна

Дефіцит вологи спричинив екстремальні умови посівної на півдні України — аграрії

Про це йдеться в матеріалі «Стан озимих культур в Україні: як увійшли в зиму пшениця та ріпак» на SuperAgronom.com.

За словами Тараса Корнієнка, заступника головного агронома агрогрупи «Агрейн», наразі більшість площ під озимими культурами перебуває в доброму стані, втім, цьогорічна посуха восени все ж внесла корективи у строки сівби культур.

«Географія посіву озимої пшениці у нас досить широка, від Новгород-Сіверського до Бессарабії, відповідно, ситуація також різна. Якщо раніше посівну завершували 25 вересня, то у цьому році тільки стартували в цей час», — розповідає Тарас Корнієнко.

Проблему дефіциту вологи відчули на собі і сільгоспвиробники Миколаївщини.

«У зв’язку з відсутністю опадів протягом трьох місяців сходів не було на всій площі посіву. У листопаді випало 15 мм опадів. Поки прогнози невтішні», — ділиться Олег Городжа, аграрій з Миколаївської області.

Через труднощі цьогорічної посівної частина площ під озимими зерновими так і залишилась недосіяною. Тож аграрії регіонів зазначають, що на відведених під озимі площах сіятимуть соняшник та кукурудзу.

«В Одеській і Миколаївській областях озимим найтяжче — вони ледве дійшли фази 1-2 листків. Вологи не було, сівбу проводили в досить пізні терміни. Приблизно така ж сама ситуація в Донецькій та Дніпропетровській областях», — зауважив В’ячеслав Панасюк, керівник відділу польового маркетингу «LNZ Group».

Нагадаємо, через дефіцит вологи у Криму цього року озимі культури засівали в суху землю на один-два тижні пізніше від рекомендованих термінів.

Читати по темі: Фахівець озвучив прогноз на перезимівлю озимих в Україні