10 грудня 2019, 08:00, Добрива

Собівартість виготовлення КАСу може бути усього 60 грн — Кухарчук

Про це виданню SuperAgronom.com розповів Віктор Кухарчук, власник та керівник компанії «Техно-Лан».

За словами фахівця, собівартість виготовлення того ж КАСу за допомогою такого змішувального вузла приблизно у 10 разів нижча, ніж на тому обладнанні, що здебільшого використовують аграрії зараз.

«Ця установка не потребує нагріву води для змішування компонентів. Достатньо кімнатної температури води, приблизно 20-30°С. І буквально за 15 хвилин в нас виходить 3 тонн КАСу і собівартість виробництва цього КАСу 50-60 грн/т. Окрім того ж КАСу також цей змішувальний вузол може робити будь-які фосфорно-калійні добрива в залежності від того, яка буде рецептура. Можна зробити будь-яку потрібну господарству формулу, тільки потрібно ставити зразки вихідні, будь-яку сипучу речовину. Ми її беремо, перевіряємо в себе на тестовій установці і кажемо, що потрібно робити, перепрограмовуємо установку вже під цю формулу, під той результат, який потрібен господарству. Тобто немає такого, що є стандарт, який ми придумали чи хтось придумав і ми його пропонуємо. Можна зробити будь-які добрива. Унікальність установки в тому, що вона змішує все, що хочеш, і по собівартості виходить дуже дешево», — розповів Віктор Кухарчук.

За добу змішувальний вузол Рукас може виготовляти 150-300 тонн добрива, в залежності від модифікації обладнання. Для керування ним достатньо однієї людини, усі процеси, у тому числі набір води, дозування, викачування готового розчину та промивання установки, виконуються автоматично.

«Це одна з унікальних речей, які я взагалі бачив в принципі. Вона дуже проста в обслуговуванні, там стоїть надійна автоматика від німецького виробника, усі елементи максимально захищено від корозії. Змішувальний вузол постачається до господарств блоком, тобто його привезли, підключили до живлення та води і все, монтувати нічого не потрібно. Можна закуповувати карбамід і селітру на піку зниження ціни і в потрібний час виготовляти КАС. Навіть якщо карбамід буде злежаний до того часу, установка його чудово переробляє. По-перше, така установка вирішує проблему неякісного КАСу, коли господарство купує його за високу ціну і отримує неналежну якість. По-друге, КАС-32, який випускається заводами, зазвичай замерзає при мінусових температурах. Цей КАС не замерзає при температурах до -23°С приблизно. Тобто при -15°С його можна спокійно вносити і працювати по мерзлоталому, те, що у нас зараз часто не виходить через швидку кристалізацію КАСу при -5-7°С. Ми вже особисто перевіряли цю властивість», — каже власник компанії «Техно-Лан».

Період окупності установки, як зазначає він, становить лише 30-60 днів. При цьому компанія «Техно-Лан», що зараз є ексклюзивним дистриб’ютором змішувального вузла Рукас в Україні, надає рік гарантії на обладнання та безкоштовну технологічну підтримку протягом цього часу.

Олена Басанець, SuperAgronom.com