3 квітня 2017, 12:06, Технології

Використання сидератів покращує якість урожаю наступних культур

Про вплив сидеральних культур на урожай пшениці та власний досвід у галузі органічного виробництва розповів під час конференції «Органічне рослинництво — 2017» Сергій Козін, головний агроном ПП «Агроекологія».

За даними, отриманими в господарстві у 2016 році, попередники дуже впливали на якість зерна озимої пшениці. Якщо після кукурудзи зерно пшениці мало вміст білка 13,5-14,6%, то після еспарцету цей показник становив 14-15,8%. Так само підвищувався вміст клейковини. Після кукурудзи він становив 25-29%, а після еспарцету — 26-32%. Середня урожайність становила 43 ц/га

Сергій Козін пов'язує такі результати з кількома факторами, на які впливає застосування сидератів.

По-перше, це підвищення вмісту в ґрунті елементів живлення у легкодоступній для рослин формі. Передусім — мікроелементів. 

По-друге, сидерати допомагають контролювати поширення бур'янів, попереджаючи їх розвиток у вільний від основної культури період.

По-третє, застосування проміжних сидеральних культур з подальшим заорюванням в ґрунт сприяє накопиченню вологи та утриманню її ґрунтом, що сприятливо позначається на розвитку культр в засушливі періоди.