8 грудня 2019, 13:00, Технології

Для насіння бобових створено захисне покриття з шовку

За словами вчених, таке покриття дозволяє насінню проростати в умовах засолених ґрунтів на непродуктивних землях. Захисне покриття містить у своєму складі шовк, азотфіксуючі бактерії та трегалозу (поживна речовина, різновид цукру, який деякі організми використовують для виживання за несприятливих умов). Про це повідомляє сайт Массачусетського технологічного інституту.

Професор цивільного та екологічного інжинірингу Бенедетто Мареллі повідомив, що шовк, який використовують для покриття насіння, розчинний у воді. Як тільки насіння потрапляють в ґрунт, бактерії вивільняються. Покриття забезпечує насіння достатнім захистом і поживними речовинами, щоб воно могло проростати в ґрунті з рівнем засоленості, який зазвичай перешкоджав би їх нормальному росту та розвитку.

Дослідники говорять, що таке покриття можна швидко наносити на насіння шляхом замочування їх в розчині або розпилення. Поки що цей метод обмежений насінням бобових культур, але вчені сподіваються адаптувати такі покриття для насіння інших сільськогосподарських рослин.

В даний час дослідники працюють над створенням нових покриттів, які могли б не лише захистити насіння бобових культур від засолених ґрунтів, але і зробити його більш стійким до посухи, поглинаючи воду з ґрунту. У наступному році вчені проведуть досліди на відкритих експериментальних полях в Марокко, попередні експерименти було проведено в лабораторії в контрольованих умовах.