3 квітня 2017, 10:01, Добрива

В Україні дефіцит добрив складає 34%

Про складну ситуацію із забезпеченням добривами говориться в аналітичних даних, презентованих Спілкою хіміків України та Федерацією роботодавців України (ФРУ), повідомляє АgroРolit.com.

Згідно з наведеними розрахунками, дефіцит добрив негативно позначиться на економічній ситуації в країні і в АПК зокрема.

«Сформований на внутрішньому ринку дефіцит мінеральних добрив в розмірі 34% від потреби може привести до зниження врожаю і зменшення експорту пшениці (на 10 млн т), кукурудзи (на 5 млн т), цукру і сої. В результаті цього Україна може недоотримати експортну виручку в розмірі $ 2,5 млрд», — наголошується в дослідженні.

Називається кілька причин виникнення дефіциту.

«Українські хімічні підприємства протягом серпня 2016 — березня 2017 року неодноразово запускалися і зупинялися через відсутність стабільного попиту на добрива українського виробництва. Це відбувалося на тлі дискусії про можливість антидемпінгових мит на імпортовані з Росії добрива. Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі після 18 місяців розслідування в грудні 2016 року прийняла рішення щодо введення антидемпінгових мит. Антидемпінгові мита повинні були почати діяти в лютому 2017 року, проте їх введення було відкладено. Спекуляції на тему введення-невведення мит привели до того, що українські хімічні підприємства не отримали передоплати в обсязі, достатньому для стабільної роботи в грудні-березні і задоволення попиту АПК України. На початку березня були припинені поставки газу на хімічні підприємства. З 7 березня три найбільших підприємства не виробляють добрива», — пояснюється перша причина за інформацією СХУ і ФРУ.

Друга — скорочення поставок добрив з Росії («ЄвроХім»).

«У нинішніх умовах задовольнити попит за рахунок імпорту не представляється можливим. Максимальні зафіксований обсяг поставок з РФ в період попередніх весняних посівних для аміачної селітри, за даними «Маркер Груп» становив: 80 тис. т (одноразово в лютому 2015 р.) при місячному рівні споживання в 200 тис. т; карбаміду — 80 тис. т при місячному рівні потреби до 140 тис. т; КАС — 50 тис. т. Транспортування КАС на початку весняної компанії обмежена погодними умовами та специфікою зберігання (наявність ємностей для зливу)», — говориться в повідомленні.

Через збіг ряду факторів на внутрішньому ринку виник дефіцит мінеральних добрив азотної групи.

«Загальна частка цієї групи добрив в споживанні в 2016 році склала 75%. Розмір дефіциту по аміачній селітрі оцінюється в 25%, по КАС — в 39%, по карбаміду — в 40%. У перерахунку на діючу речовину (азот), дефіцит становить 34%. Дефіцит призвів до затримки внесення добрив, що позначиться на врожайності основних культур», — зазначається в прес-релізі.

СХ і ФРУ вважають, що попередити негативні наслідки дефіциту ще можливо, за умови проведення двох заходів: запуску мінімум двох хімічних підприємств (Черкаський Азот і Рівнеазот) і створення умов для стабільного функціонування ринку мінеральних добрив в майбутньому, в тому числі, введення в дію рішення про застосування антидемпінгових мит відносно ряду іноземних виробників.