2 грудня 2019, 14:10, Світ

Розроблено вертикальну ферму з інноваційною системою освітлення

Про це повідомляє hortidaily.com.

Компанія CAN-Agri вирішила оптимально використати енергію природного сонячного світла, розробивши справді вертикальну систему для вирощування рослин, яка не потребує штучного освітлення. Інженери-розробники повернули традиційно горизонтальні шари на 90°, що дозволяє кожній рослині отримати необхідне світло з природного джерела.

CAN-Agri є виробником тепличних овочів у Південній Африці, — країні, що має велику кількість сонячного світла. Інноваційна вертикальна ферма компанії розташована в місті Преторія і на вигляд дуже відрізняється від типової теплиці. Вона складається з рядів вертикальних «рослинних стін», які розміщуються в споруді з достатнім простором між рядами — так, що кожна стіна повністю отримує багато сонячного світла.

«По-справжньому стійке вертикальне господарство майбутнього не повинно бути компромісом. Сила природного сонячного світла є важливою», — наголошує Франсуа ван дер Мерве, генеральний директор CAN-Agri.

Окрім економії енергії завдяки застосуванню сили сонячного світла у вертикальному землеробстві, в CAN-Agri також розумно використовують воду для зрошення. Спільно з нідерландською компанією Priva тут розробили концепцію безпечного повторного використання всіх зрошувальних вод та цінних добрив, які вони містять. Концепція заснована на зрошувальній системі, яка попередньо обробляє воду, дозує добрива, а потім дезінфікує воду для зрошення.