1 грудня 2019, 13:00, ЗЗР

У кукурудзяної совки виявили ознаки резистентності до пестицидів

Дослідження проводились центром екологічної геноміки спільно з Інститутом сільськогосподарської геноміки в Шеньчжені, Китайською академією сільськогосподарських наук, командою академіка Ву Конгмінга, Інститутом захисту рослин, Китайською академією сільськогосподарських наук та іншими інститутами. Результати наукової роботи були опубліковані на BioRxiv.

У ході досліджень група вчених виконала повторне секвенування на 105 зразках spodoptera frugiperdas, шкодочинність якої було зафіксовано в 16 провінціях в Китаї, і з'ясувала, що у кукурудзяної совки відносно висока частота генетичних варіацій стійкості до традиційних пестицидів. Згідно з результатами біологічних випробувань підтвердилося, що spodoptera frugiperdas має високу стійкість до фосфорорганічних і піретроїдних пестицидів. Разом з тим, шкідник чутливий до нових гербіцидів групи амідів і Bt-токсину.

За словами науковців, використання традиційних пестицидів (фосфорорганічних, хлорорганічних і піретроїдних) не підходить для контролю і захисту рослин від шкідника. А застосування препаратів групи амідів і Bt-токсину і Bt-культура (генномодифіковані рослинні культури, з геном, запозиченим у бактерії Bacillus thuringiensis), можуть ефективно запобігати подальшій шкодочинності совки.