27 листопада 2019, 14:00, Україна

Названо ключові шляхи розвитку галузі рисівництва в Україні

У зв’язку з анексією Криму Україна втратила близько 50% посівних площ рису. Останніми роками вони становлять 12,7 тис. га, зокрема в Херсонській області — 8,2 тис. га та Одеській — 4,7 тис. га. Середня площа посівів у господарствах — 300 га. Валовий збір зерна за останні чотири роки поступового зростає: у 2015 році — 62,5 тис. тонн, у 2018 році — 69,2 тис. тонн.

«У загальній структурі виробництва зерна круп’яних культур виробництво рису становить 8%. Наразі вітчизняні рисівницькі господарства не спроможні повністю задовольнити внутрішній попит, хоч найкращі господарства мають урожайність культури 7,0-7,7 т/га. Вітчизняне виробництво продукції рисівництва на 30-40% задовольняє потребу споживання, тому значну частку цієї продукції імпортують», — розповідає Володимир Дудченко.

Наразі в Україні вирощують лише сорти білого рису, що належать до підвиду indica (круглозерний). Нині проходить випробування сорт червоного кольору. Слід зауважити, що вітчизняні сорти займають понад 80% посівних площ у нашій країні.

«До Держреєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, внесено 11 вітчизняних сортів, зокрема шість ранньостиглих (агат, престиж, серпневий, преміум, корсар та лазурит) і п’ять середньостиглих (віконт, онтаріо, маршал, консул та Україна-96). Усі сорти мають потенціал продуктивності понад 10 т/га, високі технологічні властивості та споживчі якості зерна й крупи. Останні три роки валове виробництво рису в країні становить майже 66 тис. тонн за середньої врожайності 5,3 т/га», — зауважив директор Інституту рису НААН.

За його словами, Інститут рису НААН — єдина наукова установа в Україні, перед якою стоять завдання, що визначають напрями наукової роботи установи. Науковці розробили технологію вирощування рису в умовах крапельного зрошування. Її впровадження дає змогу реалізувати потенціал культури на рівні 9,0-9,5 т/га і розв’язати певні проблеми розвитку галузі.

«Потенційні площі вирощування рису на півдні Україні можуть становити близько 255 тис. га (Херсонщина — 180 тисяч, Миколаївщина — 35 тис., Одещина — 40 тис.). Відповідно посівні площі рису — в межах 90 тис. га в Херсонській та по 15 і 20 тис. га — у Миколаївській і Одеській областях. З огляду на прогнозовані площі посіву валовий збір рису в разі оптимістичних сценаріїв розвитку галузі може сягати близько 850 тис. тонн: частка внутрішнього споживання — 250 тис., а 600 тис. можна буде експортувати», — підсумував Володимир Дудченко.