25 листопада 2019, 09:05, Урожай

Через посуху Криму загрожує недобір врожаю зернових

Про це заявив глава комітету республіканського парламенту з питань аграрної політики та розвитку сільських територій Юрій Мигаль, передає interfax-russia.ru.

«Осіння посуха характеризується нетиповим температурним фоном. З усіх площ, які засіяні озимими культурами сходи одержано лише на 20% площ. Це — північ Криму: Роздольненський, Чорноморський, Красноперекопський райони. В інших зерно або лежить в сухому ґрунті, або тільки зловило вологу, проклюнулось і починає пропадати. Чекаємо опадів, які, можливо, будуть в кінці листопада — на початку грудня, але, тим не менш, ми розуміємо, що отримаємо недобір зернових культур. Ми розуміємо, що наші тваринницькі підприємства гостро відчувають нестачу в кормах, поки до збиральної кампанії все в порядку, а далі можуть початися проблеми», — зауважив Юрій Мигаль.

За даними синоптиків, температура в першій половині листопада перевищувала середньодобову норму на 8-10°С і не було опадів. 10 листопада побитий температурний рекорд за весь час метеоспостережень в Криму — повітря прогрілося до 27,1°C. Зазначається, що станом на 20 листопада, посіяли більше 498,9 тис. га озимих культур.

Нагадаємо, у 2018 році аграрії в Криму скоротили валовий збір зернових і зернобобових культур в 1,9 раза до рівня 2017 року через посуху, намолотивши 906 тис. тонн при середній врожайності 1,65 т/га. У 2019 році в Криму зібрали 1,69 млн тонн за середньої врожайності 3 т/га.