23 листопада 2019, 12:34, Україна

Погодні умови другої декади листопада: високі температури повітря та дефіцит вологи

За даними ресурсу Метео.Фарм, рекордно високі температури в Північних, Південних, Східних та Центральних областях зафіксовано 11-13 листопада. Починаючи з 18 листопада температура почала знижуватися. На Заході найтепліший період припав на 13 і 16 листопада, а мінімальна температура повітря зафіксована 11-12 листопада.

Середньодобова температура повітря у Східних областях +4…+6 0С, на Півночі +4…+8 0С. В Центральних областях середня температура повітря +5…+9 0С, в Південних +7…+11 0С. На Заході температура перебувала в межах +9…+12 0С.

Максимальна температура повітря +22 0С зафіксовано в Одеській області. У Львівській, Чернівецькій, Закарпатській, Вінницькій, Дніпровській, Кропивницькій та Південних областях температура досягла позначки +20…+21 0С.

Мінімально температура повітря опустилась до -6 0С морозу в Луганській області. Також відчутні заморозки до -3 0С спостерігались в Донецькій, Харківській, Івано – Франківській, Запорізькій та Дніпровській областях.

Середньодобові показники температури ґрунту на всієї території України коливались від +5 до +11 0С. В нічні години зафіксована мінімальна температура ґрунту -2…-1 0С морозу в Східних а також в Запорізькій та Дніпровській областях.

Найнижчий рівень зволоження ґрунту 12-13% спостерігався в Луганській та Південних областях. У Волинській, Львівській та Закарпатській областях ґрунт зволожений краще 21-24%.

Середня швидкість вітру 4-5 м/с. Максимальна швидкість вітру 12-13 м/с зафіксовано в Херсонській та Запорізькій областях. На Заході, а також в Житомирській та Донецькій областях пориви вітру досягали 10-11 м/с. Протягом другої декади в Північних, Західних та Центральних областях панував вітер південно-східного напрямку. На Сході та Півдні переважав вітер східного напрямку.

Вологість повітря перебувала в межах 76-82%. Атмосферний тиск 762-772 мм рт.ст.

Накопичення активних та ефективних температур завершено. Найбільшу кількість активних та ефективних температур з початку вегетації накопичено в Південних областях. Найменшу кількість активних та ефективних температур накопичили Північні та частина Західних областей.

Дані ресурсу Метео.Фарм

Упродовж другої декади листопада випала дуже мала кількість опадів. Вологи у ґрунті майже немає, велика кількість земель перебуває в стані ґрунтової посухи різної інтенсивності.

У Західних та Північних областях переважала похмура погода. Сонячна метеокартина панувала на Сході та Півдні.