23 листопада 2019, 15:39, Урожай

Канадський апокаліпсис: снігопади та крижані зливи не дають можливості дозбирати урожай ріпаку

Канадські фермери повідомили про скидання і розщепленні стручків на тлі заморозків і високої вологості.

Як повідомляє видання, цей рік і так видався непростим для місцевих аграріїв. Раніше, до погодних катаклізмів, канадський сектор ріпаку зіштовхнула з торговими обмеженнями з боку Китаю, що призвело до скорочення експорту та зменшення доходів фермерів.

При цьому, ціни на ріпак в Канаді наразі не вищі, ніж у минулому році, незважаючи на величезні проблеми з урожаєм. Хоча й за значно меншої пропозиції ціни зазвичай ростуть.

«Цей рік багато фермерів запам'ятають, як пекельний урожай», - поскаржився журналістам Джон Гулі з Альберти.

Він зазначив, що проблеми цього сезону обов'язково позначаться на полщах посівів ріпаку в наступному сезоні.

 «Я думаю, що, безумовно, буде скорочення площ», - заявив він. У провінції Альберта до середини листопада ще не було зібрано не менше 17% полів під ріпаком.

У той же час в Саскачевані на полях залишалося 12% врожаю олійного ріпаку, а в Манітобі 9%.

Канадське міністерство сільського господарства оцінює незібрану площа в близько 1,1 млн га або 13% від загальної площі посівів ріпаку.

Водночас, експерти зазначають, що рослини олійного ріпаку, які залишаються на полях протягом зими, хоча і піддаються атакам гризунів і впливу погоди, в основному, ще придатні для збирання. Тож аналітики побоюються, що через збирання ріпаку, що перезимував, може завадити фермерам своєчасно висіяти наступний урожай.

Загалом цьогоріч у Канаді зима настала дуже рано – в кінці вересня. Тоді пройшли великі снігопади. Крім снігу, в основних районах вирощування культури вдарили ранні заморозки.