Він також зазначив, що Україна наразі в трійці світових лідерів за врожайністю соняшнику. Водночас збільшення з року в рік площ під даною культурою провокує накопичення хвороб, бур'янів і патогенних організмів. «Близько 70% відсотків території під соняшником заражені вовчком. З них близько 38% — більш агресивним, аніж раса "Е". До того ж, кожні 10 років з'являється нова раса. І так само необхідно досить багато часу після її появи, щоби знайти потрібний ген стійкості до неї. «Лімагрейн, як селекційна компанія та один із лідерів виробників гібридів соняшнику, реагує на дані виклики і працює на випередження», — пояснив Геннадій Потоцький.

АгроПлатформа: Персональна селекція для кожного регіону
Читати

Окрім відомих продуктів SUNEO® і популярних "класичних" гібридів, стійких до вовчка A-G рас, компанія виводить на ринок із наступною генерацією гібридів під "класичну технологію" — OR-X, які, крім уже традиційної для компанії стійкості до рас від A-G, мають дуже високу толерантність до вже присутньої в Україні наступного агресивної раси вовчка після G! І 2 таких гібриди вже зареєстровані та продаються в Україні, ще кілька перебувають у процесі реєстрації. За словами спікерів конференції, продукти будуть ефективним рішенням для господарств, котрі працюють за «класичною технологією» у посушливих зонах із поширенням агресивної вовчка> G раси, півдня і південного сходу України.

А також ці ж розробки щодо стійкості до вовчка будуть включені в нову генерацію продуктів бренду SUNEO® — тобто в недалекому майбутньому нові SUNEO гібриди поєднуватимуть у собі кращу генетику компанії Лімагрейн, включаючи вищезгаданий останній ген стійкості до вовчка та Clearfield Plus/Clearfield технологію від BASF.

 «На одному полі можуть пристосовувати різні раси вовчка, які здатні перехрещуватися між собою формуючи нові покоління, котрі у процесі мутації можуть долати наявні механізми стійкості соняшнику, а в підсумку формувати нові агресивніші раси. Тому компанія «Лімагрейн» кілька років тому поставила собі завдання створити такий гібрид, який міг би мати максимально високу толерантність до наступної раси після "G" даного шкідливого паразита. Ми взяли кілька наявних у нас генів стійкості та селекційними методами з'єднали їх в одному продукті, створивши мультитолерантність Х. Звідси й назва OR-X», — додав Геннадій Потоцький.

За словами фахівця, «Лімагрейн» у своїх розробках прагне враховувати особливості кожної зони вирощування й потреби кожного аграрія. Під час проведення досліджень компанія фокусується на кількох ключових моментах:

- врожайність і стабільність;

- посухостійкість;

- стійкість до гербіцидів: Clearfield® — Clearfield®Plus і ExpresSun;

- високий вміст і якість олії;

- стійкість до вовчка, пероноспорозу та толерантність до хвороб. 

Інші новини по темі: