22 листопада 2019, 10:20, Добрива

Гумати корисні, якщо застосовувати їх правильно — фахівець

Про це пише agro-business.com.ua.

Гумусові речовини мають пряму всебічну дію на процеси росту рослин, тобто здійснюють їх регуляцію. Вплив гумінових добрив на рослини має складний багатоступеневий характер та охоплює увесь період вегетації рослин. Кожна функціональна група фрагменту молекули гумінової кислоти виконує свою безпосередню роль, а таких груп дуже багато, тому дія гуматів на воду, ґрунт і всі стадії росту рослин багатогранна.

«З гуміновими речовинами в рослину потрапляє певна кількість мікроелементів, а також амінокислот, вітамінів і ростових речовин. Там гумінові речовини активують ферментативну активність усіх клітин рослини та утворення нею стимулюючих сполук. Як результат — зростання клітини, зміна фізико-хімічних властивостей протоплазми, інтенсифікація обміну речовин. Збільшується проникливість мембрани клітин кореня, покращується проникнення елементів мінерального живлення із ґрунтового розчину до рослин у вигляді гуміново-мінеральних сполук. Це призводить до посилення поглинання рослиною поживних речовин», — зазначає експертка.

Крім того, за рахунок гуматів покращується надходження у рослину із ґрунту цукрів, амінокислот, вітамінів, гормонів. Прискорюється потрапляння води та поглинання кисню рослинами, що у підсумку інтенсифікує їхнє дихання. Внаслідок посиленого дихання прискорює­ться поділ клітин, фотосинтез, синтез білків, посилення росту кореневої системи, надземної маси, збільшується вихід сухої речовини, що призводить до покращення загальної життєдіяльності рослин.

Це це в підсумку призводить до посилення росту, підвищення продуктивності рослин та покращення якості продукції. Гумати виступають як органічні добрива та регулятори росту рослин.

Найкраще дія гумінових речовин проявляється, коли обробка рослин розпочинається із ранніх фаз розвитку, причому коренева система відрізняється більшою чутливістю до препарату. Встановлено, що однорічні рослини краще реагують на гумати на початку свого розвитку і в період утворення репродуктивних органів.

Ці речовини здатні підвищувати стійкість рослин до різних несприятливих факторів (заморозків, засухи, дії пестицидів), відновлювати родючість ґрунту, підвищувати врожайність культур, покращувати харчову цінність продукції та її екологічну чистоту, знижувати витрати на отримання врожаю, підвищуючи рентабельність сільськогосподарського виробництва. Вони використовуються для обробки насіння перед посівом, обприскування рослин у період вегетації, внесення у ґрунт у разі крапельного поливу. Застосовують гумати практично на всіх сільськогосподарських культурах.

Мистецтво живлення рослин. Хелати: у пошуках істини
Читати

Гумати добре «працюють» із пестицидами, але перед застосуванням у баковій суміші попередньо необхідно провести тест на сумісність. Не варто застосовувати гумати у бакових сумішах із мідь- та алюмінієвмісними пестицидами. Натомість добре поєднувати із мікродобривами у хелатній формі.

«Проте варто пам’ятати про можливі наслідки неправильного використання цих препаратів. Так, за високих концентрацій добрива можуть пригнічувати ріст та розвиток культур, тобто діяти з протилежним ефектом. Деякі агрономи підтверджують активний ріст бур’янів під час застосування гуматів», — застерігає Ольга Власова.