31 березня 2017, 13:48, Урожай

Урожай соняшника цього року зменшиться на 20%

Про скорочення виробництва соняшникового насіння йде мова у оновленому огляді USDA «Ukraine: Oilseeds and Products Annual».

Як прогнозує USDA, обсяг виробництва олійної культури в новому сезоні буде на рівні 11,2 млн т, що нижче рекордного результату поточного маркетингового року на 20%.

Прогноз ґрунтується на припущенні, що посівні площі під соняшником в наступному сезоні будуть приблизно відповідати значенням 2015/16 МР, тобто 5,1-5,2 млн га.

Варто відзначити, що посівні площі під цією культурою в Україні залишалися досить стабільними протягом останніх п'яти років і коливалися в межах 5,0-5,3 млн га. Однак під урожай 2016 року був засіяно 6,3 млн га, що і стало ключовим фактором, який забезпечив рекордний урожай.

Такі великі площі були засіяні соняшником тому, що восени 2015 року багато українських агрономів віддали перевагу скороченню посівів озимої пшениці, як з метою підтримки внутрішніх цін, так і через несприятливі погодні умови, уточнюється в повідомленні USDA.

Таким чином, стверджується, що посівна площа для цієї культури вже досягла свого оптимального рівня, обумовленого процесами сівозміни, і, ймовірно, буде залишатися стабільною, якщо виключити різкі коливання глобального або внутрішнього попиту на соняшник і продукти його переробки.