Станом на 15 листопада на шести заводах загалом виробили 235 тисяч тонн. Уже очевидно, що минулорічного показника — 424 тисячі тонн — досягти не вдасться.

Копати корені залишилося на останніх 500 га (цьогоріч цукристі вирощували на 44,2 тисячі гектарів). Із доставлених на кагатні поля цукроварень 1,6 мільйона тонн сировини переробили 1,5 мільйона. За підсумками нинішнього виробничого сезону в регіоні матимуть у кращому разі 300 тисяч тонн цукру.

«Підвели природні умови. Навесні насіння здебільшого поклали у сухий ґрунт. Дощів не дочекалися навіть тоді, коли вже минали оптимальні строки для посіву. Копати теж почали у незвично пізні для регіону терміни. Теж через несприятливі погодні умови.», — говорить заступник керівника департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Валентина Кирилюк.

Ще одна причина — скорочення посівних площ. На ринку склалася низька ціна на солодкі кристали. Буряків посіяли майже на десять тисяч гектарів менше порівняно з 2018-м.

Два із шести цукрозаводів уже завершили роботу. 

Цукрові буряки зібрано з 94% площ. Накопано 9,1 млн т буряків. Найбільше на Вінниччині — 1,8 млн т, Хмельниччині — 1,3 млн, Тернопільщині та Полтавщині — по 1,1 млн, Київщині — 633 тис., Житомирщині — 590 тис., Львівщині — 550 тис. т. Середня врожайність — 440 ц/га. Торік на цей час збирали майже по 500 центнерів цукрових буряків з гектара.

Детально зі збиральною кампанією можна ознайомитись з Динамічна інфографіка урожайності ранніх культур за 2016-2019 роки

 

Інші новини по темі: