15 листопада 2019, 15:35, Добрива

Біоенергетика може стати основним джерелом органічних добрив в Україні — експерт

Переброджену біомасу, яка утворюється в результаті виробництва біогазу, можна успішно використовувати в якості органічних добрив. Так вважає Георгій Гелетуха, голова правління ГМ «Біоенергетична асоціація України», пише agroday.com.ua.

«Українські ґрунти на даний час практично без органічних добрив. Тим часом переброджену біомасу можна застосовувати в якості біодобрив. Анаеробне зброджування є одним з найбільш раціональних способів переробки органіки в органічні добрива», — зазначив фахівець.

На його думку, біометан — майбутнє біогазу. Виробництво біометана в європейських країнах постійно зростає. Україна має високі ресурси виробництва біометана — 7,8 млрд м³ — цей обсяг може замінити на 25% споживання природного газу. У такому випадку собівартість виробництва становить 340-570 євро/1 тис. м³. Біометан може конкурувати з дизелем, бензином та зрідженим біогазом в мережі.

«Потрібно ввести зелений тариф на біометан нарівні з біогазом — це буде достатнім поштовхом для будівництва біометанових заводів», — вважає Георгій Гелетуха.