30 березня 2017, 16:19, Насіння

Жито повертається до розряду високорентабельних культур

Про свій інтерес до вирощування жита та наміри спробувати ввести цю культуру до сівозміни SuperAgronom.com неоднократно чув від агрономів з різних регіонів.

Переважно заважає поширенню цієї культури відсутність досвіду та знань, нарікають агрономи — доводиться покладатись на рекомендації представників насіннєвих компаній. Проте ті, хто вже зібрав 2-3 врожаї озимого жита, не намірені відмовлятись від його вирощування.

Серед переваг культури відзначають значно вищу його зимостійкість, стійкість до хвороб, бур'янів та закислених ґрунтів. Це дозволяє рослинам формувати високий урожай навіть на низьких агрофонах.

Як говорять агрономи з Черкащини та Київщини, жито дозволяє без проблем і з мінімальними вкладеннями отримати 40-45 ц/га зерна, не витрачаючись на добрива, пальне й дорогий насіннєвий матеріал. А якщо подбати про хороше живлення, то можна зібрати й 70-80 ц/га. Завдяки цьому жито стає однією з високорентабельних культур, особливо для не дуже заможних господарств.

Не виникає і проблем зі збутом, говорять виробники. Наприклад на Київщині вже цієї весни господарства укладають договори на продаж майбутнього урожаю жита по ціні понад 4000 грн/т.