13 листопада 2019, 12:30, Україна

У Верховній Раді розглянуть питання земельної реформи

Наразі триває засідання фракції «Слуга народу» з президентом, на якій обговорюється питання голосування земельного законопроекту, передає АgroРolit.com.

«Сьогодні історичний день — у Верховній Раді розглядатимуть земельну реформу. Ми всі знаємо, що ринок землі в Україні є. «Сірий», «чорний», який завгодно, проте не прозорий і не відкритий. Він є, але не для всіх. Для «обраних». Тіньовий обіг землі, зв’язаний мораторієм, не дає країні розвиватися. Його обсяг наразі сягає 10 млрд гривень! Землю передають в оренду на 49 років за договорами емфітевзису. Лише за останні 2 роки під такі умови здано 460 тис. га землі! Українець отримує за це копійки, поки його земля виснажується і стає з часом непотрібною. Бо вона не належить тим, хто на ній працює. Їм на неї байдуже», — зазначив у дописі міністр.

Дізнатись детальніше про законопроект №2178-10

Альтернативним законопроектом до проекту 2178 пропонується:

  1. зменшити обмеження по концентрації земель в межах області з 15% до 8%;
  2. ввести обмеження по концентрації земель в межах ОТГ у розмірі 35%;
  3. ввести перехідний період до 1 січня 2024 року, під час якого юридичні особи, бенефіціарні власники яких є іноземці, особи без громадянства, юридичні особи, створені за законодавством іншим, ніж законодавство України, іноземні держави, не зможуть набувати у власність землі с/г призначення державної, комунальної власності, а також пайові землі, за винятком тих земель, які на момент набрання чинності законом вже с в оренді, емфітевзисі таких юридичних осіб та за умови, що такі юридичні особи створені не менше, ніж 3 роки до набрання чинності законом.

Читати по темі: За тегом «ринок землі» — дайджест актуальних матеріалів