8 листопада 2019, 17:25, Добрива

З початку року Україна на 63% наростила імпорт мінеральних добрив

За підсумками восьми місяців 2019 року в Україні спостерігається збільшення ємності ринку мінеральних добрив на 69,2% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, що спричинено головним чином, за рахунок іноземних виробників, пише pro-consulting.ua.

«У докризовий період Україна була великим виробником і експортером мінеральних добрив. У 2013 році наша країна перебувала в першій світовій десятці з випуску азотних добрив і мала 6-відсоткову частку на ринку аміаку. Однак, оскільки добрива робляться з природного газу, після 2014 року їх виробництво перестало бути конкурентоспроможним і різко скоротилося, одночасно, також різко зросли імпортні поставки, в основному з Росії», — свідчать дані дослідження.

За даними Союзу хіміків України, якщо у 2015 році на закупівлю мінеральних добрив за кордоном в Україні було витрачено 667 млн ​​доларів, у 2016 році — 783 млн доларів, то у 2017 році — вже майже 2 млрд доларів. Завдяки імпорту, місткість ринку мінеральних добрив у 2017 році збільшилася 57% в порівнянні з 2016 роком. У минулому році до російських постачальників мінеральних добрив були застосовані санкції, що призвело до різкого скорочення відповідного українського ринку.

«За результатами аналізу ринку мінеральних добрив в Україні можна зробити висновок про те, що, незважаючи на заборонні заходи, наша країна все ще не може позбутися від виниклої в останні роки залежності від зовнішніх поставок мінеральних добрив», — йдеться в повідомленні.

На думку аналітиків, виходом із ситуації може бути освоєння українськими хімічними підприємствами технологій випуску добрив наступного покоління — це безбаластні водорозчинні мінеральні добрива, призначені для внесення в ґрунт в процесі поливу або крапельного зрошення. Таких добрив потрібно в 3-4 рази менше, ніж звичайних, і вони набагато безпечніші в екологічному плані. Освоєння цієї швидкозростаючої ніші допоможе Україні забезпечити добривами внутрішній ринок і знову стати їх провідним експортером.