8 листопада 2019, 15:20, ЗЗР

Франція утилізує партію непридатних пестицидів з України

Спочатку заплановано вивезти застарілі отрутохімікати, що знаходяться на складі агрофірми-радгоспу «Білозерський» (с. Дніпровське Білозерського району). Пестициди тут зберігають у металевих діжках на піддонах, пише ukrinform.ua.

«Це небезпечний спадок, що залишився з радянських часів, відходи першого класу небезпеки, на цьому складі їх орієнтовно 60-65 тонн», — розповідає Катерина Ісаєва, директорка компанії-субпідрядника Sigmas ecology, що займається перезатаренням та завантаженням відходів.

Вона запевняє, що про безпеку під час транспортування пестицидів подбали. Працівники компанії мають відповідний досвід роботи. Пестициди перемістять у сертифіковану тару, їх будуть завантажувати у автотранспорт, що також має відповідні дозволи на перевезення таких вантажів, потім отрутохімікати доправлять у порт Одеси, а звідти вони вже дістануться Франції морським транспортом. У Франції їх спалять у високотемпературних печах.

На місці наразі працює представник французької компанії Філіп Мюза — його завдання провести аналіз хімічних речовин у діжках на складі, аби визначити, чи ці пестициди можна утилізувати.

«Кошти виділені з обласного Фонду охорони навколишнього природного середовища. Гроші ми акумулювали з 2015 року. Були скептики, ті, що казали, давайте перезатарювати. Наша позиція, що єдиний шлях — це повна утилізація через транскордон на підприємствах в інших державах. Сьогодні ми можемо сказати, що більше 6 млн гривень нам вдалося закумулювати, ми провели тендер, була обрана фірма-переможець, яка починає сьогодні роботу з перезатарення для подальшого вивезення пестицидів на утилізацію у Францію», — зауважив Юрій Попутько, директор Департаменту АПР Херсонської ОДА.

Зазначається, що з цієї локації вивозиться близько 65 тонн, ще близько 44 тонни будуть вивозитися з відкритого майданчика в районі роз’їзду «Срочний», 504 км, на території Федорівської сільської ради.

Загалом на Херсонщині орієнтовно зберігаються 1,88 тис. тонн застарілих пестицидів.