30 березня 2017, 09:53, Технології

Коноплі можна вирощувати ще й для виробництва пороху

Про те, що українські науковці виготовили порох для набоїв із коноплі, який не має аналогів у світі, повідомляє газета Експрес

Технічні або безалкалоїдні коноплі можуть використовуватись не лише для потреб текстильної промисловості, а й для виробництва фарб, лаків, паперу, у харчовій, фармакологічній та машинобудівельній галузях. А віднедавна — ще й для виробництва пороху.

За словами Ігора Маринченка, директора Глухівської науково-дослідної станції луб’яних культур НАН України, в усьому світі безнаркотичними вважають коноплі, вміст у яких наркотичноактивної речовини тетрагідроканнабінолу (ТГК) не перевищує 0,2-0,3%. У сортах же, виведених нашими селекціонерами, ТГК у 200 разів менше. А в двох нових, Вікторії та Ніці — взагалі немає.

«Цю технічну культуру невипадково називають найперспективнішою культурою ХХІ століття. Нашими сортами вже зацікавилися в Австралії, Канаді, Прибалтиці та Китаї... Зростає попит і в Україні. Особливо серед підприємців. Адже рівень рентабельності коноплі — 100 відсотків. Тож вона може конкурувати навіть із соняшником. Ми наразі значно відстаємо від європейських та світових лідерів за кількістю посівних площ. Але в дечому таки випереджаємо», — говорить Ігор Маринченко.

У Шостці на заводі хімічних реактивів було проведено тестування вибухової суміші, виготовленої із конопель. Висновок обнадійливий. Військові експерти зазначають, що порох із коноплі покращує балістичні характеристики та зменшує вагу набоїв майже вдвічі, а ще — підвищує влучність стрільби: куля рухається швидше, а відтак точніше.

«Технічні сорти коноплі, виведені українськими селекціонерами, цілком придатні для виготовлення пороху, який не має аналогів у світі. Річ у тім, що конопля стійкіша до вологи. Тож набої із таким порохом довше зберігаються і майже не сиріють. А це, самі розумієте, дуже важливо в бойових умовах. До речі, вміст целюлози у наших сортах сягає 80 %», — розповів Рубіль Гілязетдінов, доктор технічних наук.