5 листопада 2019, 13:00, Урожай

Названо причини зниження врожаю цукрових буряків в Україні

За даними Мінагрополітики, врожай цукрових буряків наразі зібрано з 75% прогнозованих площ, валовий збір культури при цьому становить понад 7 млн тонн. Найбільше буряків зібрано на Вінниччині, Хмельниччині та Полтавщині. З початку переробного сезону в Україні вже зварено 810 тис. тонн цукру — менше, ніж на цей час торік. Очікується, що й у підсумку буде 1,2 млн тонн, що на третину програє минулому сезону, пише golos.com.ua.

Спад у галузевій асоціації «Укрцукор» пояснюють зниженням цьогоріч посівних площ під буряками майже на 60 тис. га. Ще один стримуючий чинник — погодний. На польових процесах негативно позначилися і волога та холодна весна, яка спровокувала поширення хвороб коренеплодів, і спекотне літо, що висушило ґрунт. У підсумку, буряки не набрали достатньої цукристості, а середня врожайність, у порівнянні з минулим роком, впала мало не на 6 т/га — до 41,74 т/га. Найпомітніший недобір на Вінниччині, де торік копали по 56,3 т/га, а наразі пересічний гектар недодає 15 тонн.

«Що ж до спаду виробництва по Україні в цілому, то навряд чи він спровокує дефіцит вітчизняного солодкого піску на базарах та у супермаркетах. Кількості звареного цілком вистачить для внутрішнього споживання до нового врожаю, якщо зважати на перехідні запаси з минулих років. Більше того, наші підприємства мають намір і надалі реалізувати цукор на зовнішньому ринку. У планах — відправити з цьогорічного врожаю за межі держави до 300 тис. тонн цукру. Треба сказати, що експортні можливості України, з огляду на спад виробництва, також знизились. Адже минулого сезону за кордон продали 410 тис. тонн цукру, а позаминулого — 564 тис.», — стверджують фахівці.

Читати по темі: Вирощування цукрових буряків — досвід, наполегливість, відповідальність