5 листопада 2019, 11:05, Урожай

На Україну очікує рекордний урожай зерна — експерт

«Загалом, у 2019 році були сприятливі погодні умови, і врожай абсолютно всіх культур зібрано на рівні минулого року. Зокрема, для кукурудзи роль відіграє не лише погодний фактор, але і технології, і сорти. Кукурудза випереджає по врожайності минулий рік, якість її теж непогане. Соняшник і соя на рівні минулого року або трохи нижче. Але загальний вал — вже вище минулого року, при цьому зібраний ще не весь урожай. Цілком вірогідний черговий рекорд — за 70 млн тонн», — повідомила начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко.

Експерт зазначила, що умови для збиральної кампанії також були сприятливими, оскільки не було дощів, а жовтень видався теплим. Але при цьому погодні умови для сівби озимих культур по Україні були нерівномірними. За словами Тетяни Адаменко, у 2019 році загалом по країні не було масштабних посух, однак у Черкаській області та прилеглих районах сусідніх областей спостерігається великий дефіцит опадів.

«Посів урожаю озимих в Черкаській області під великою загрозою», — додала вона.

Також експерт повідомила, що у 2019 році в Україні середньорічна температура на 2-3°С перевищує норму, при цьому тренд на підвищення температури зберігається.

«У найближчі десять років, за прогнозами, найжорсткіші умови очікуються для ранніх ярових культур (ячмінь, овес), які сіються навесні. Шляхом підвищення температури в літні місяці вегетаційний період скорочується і зменшується врожайність», — сказала вона.

Водночас, підвищення температури сприятливо позначається на вирощуванні кукурудзи та соняшника в північних і західних областях України.

«Теплові ресурси тепер дозволяють вирощувати соняшник і отримувати хороший урожай на всій території, тоді як ще тридцять років тому в західних, північних областях соняшник не визрівав. Що ж стосується кукурудзи — вона теж не скрізь визрівала, не вистачало тепла в Івано-Франківській, Чернівецькій, Тернопільській областях, а зараз там отримують найвищий урожай, тому що тепла достатньо, а вологість там набагато краща, ніж на сході», — зазначила Тетяна Адаменко.