1 листопада 2019, 14:35, ЗЗР

Вчені знайшли спосіб блокувати резистентність комах до пестицидів

Відкриття, про яке повідомляється в журналі PNAS, допоможе значно скоротити використання інсектицидів, зменшити забруднення навколишнього середовища, а також дозволить здешевити виробничі процеси в рослинництві і тваринництві, пише xinhuanet.com.

Обсяги інсектицидів, якими обробляються посіви сільськогосподарських культур в усьому світі продовжує зростати, оскільки комахи набувають стійкості до хімічних речовин.

Багато з поширених інсектицидів вбивають комах, блокуючи фермент, який грає головну роль в передачі нервових сигналів. А основний механізм, завдяки якому комахи можуть стати резистентними, вмикає мутацію в цьому ферменті.

Дослідники WIS разом з колегами з Австралійського національного університету в Канберрі і Університету Квінсленда в Брісбені вивчили опір австралійської зеленої мухи. Цей шкідник щороку завдає збитків на сотні мільйонів доларів.

За допомогою розробленого ними вдосконаленого комп'ютерного алгоритму вчені протестували 23 тис. з'єднань, які порушують активність ферментів і виявили п'ять з'єднань, здатних підвищити ефективність інсектицидів, в тому числі, одне з'єднання відмінно спрацювало ще на стації личинки.

Додавання цих сполук до звичайного інсектициду посилило його ефективність у п'ять разів по відношенню до звичайних мухам, а щодо стійкої популяції додавання з'єднання дозволило скоротити необхідну кількість інсектициду до 16 разів.

В інших експериментах, проведених компанією Biotransfer у Франції, з'єднання виявилося ефективним проти іншого широко поширеного сільськогосподарського шкідника, персиково-картопляної попелиці.